En hyrbil löser din guidning i Zürich

Zürich är den största staden i Schweiz men är inte huvudstad vilket man kanske kan tro. Till Zürich tar du dig enklast med flyg, men det går även att ta den egna bilen om du vill åka på en roadtrip genom Europa. Kombinationen flyg – hyrbil är något vi varmt rekommenderar. Det snabba flyget och friheten med bil på destinationen är perfekt för Zurich och dess omgivningar. Det finns en hel del att se och upptäcka i staden och det är lätt att köra bil i Schweiz.

Flyger du landar du på flygplatsen som ligger 11 kilometer norr om staden. Har du bestämt dig för att hyra bil så gör du klokt i att boka bilen redan innan du åker hemifrån, då kan du försäkra dig om att få den bil du vill ha. Det finns både lokala och internationella uthyrningsfirmor vid flygplatsen. Du hittar både Hertz och Europcar där. Vill du kolla priser på hyrbilar rekommenderar vi Rentalcars sökmotor. Där kan du ställa in hur stor bil du vill ha och andra parametrar.

Ta sig runt i Zürich

Om du inte väljer att hyra bil går det bra att använda lokaltrafiken för att se sig om. Staden har visserligen nära 400 000 invånare men centrum med shopping och andra sevärdheter är inte så stort. Det trevligaste sättet att uppleva Zürich är kanske ombord på en spårvagn som färdas i lagom fart genom staden. Vill du däremot se mer än bara Zürich eller besöka några ställen runt den stora sjön Zürich Zee blir det mycket enklare med en hyrbil. Här några intressanta ställen att besöka utanför staden.

Zürich Zoo är berömt för sina fina miljöer som ramar in de exotiska djuren. Här finns fler än 380 arter som lever i återskapade naturliga miljöer som regnskogar. Man arbetar här med att trygga vissa djurarter genom avelsarbete. Reser du med barn så finns här ett mycket trevlig minizoo med djur som kan klappas. Du kan även besöka ett annat land, nämligen lilleputlandet Lichtenstein som bara ligger 2 timmars bilresa från Zürich. Kanske inte den vanligaste destinationen för turister men väl värt ett besök.

Zürich till fots

Då du ställt bilen för dagen är det dags för att upptäcka Zürich till fots. Det populäraste besöksmålet i Zürich anses vara Gamla stan. Det går utmärkt att kombinera besöken med en god middag. På så sätt får både själen och magen sitt. I Gamla stan finns flera butiker som både tillverkar och säljer olika former av den världsberömda schweiziska chokladen. Prova på den eller andra goda men kanske inte så nyttiga sötsaker. Nummer 2 på listan över sevärdheter i Zürich är den stora sjön Zürich Zee.

Det finns fina promenadstråk nere vid sjön och det går utmärkt att ta ett dopp om du vill, det finns flera badplatser. Du kanske bara vill flanera och stanna vid ett café eller ta en öl i solen. Det finns även möjligheter att prova på att segla genom att hyra en liten segelbåt. Bahnhofstrasse är en affärsgata som sträcker sig 1,4 kilometer från Zürich Zee till järnvägsstationen. Den har utsetts till väldens dyraste shoppinggata men det är gratis att fönstershoppa. Här ligger även centrum för det schweiziska banksystemet.

Den vackraste vyn i Zürich

Innan du lämnar tillbaka bilen till uthyrnigsfirman vill vi föreslå ett besök vid Uetliberg som är Zürichs egen lilla bergstopp. Toppen ligger 872 meter över havet och 190 meter över staden med omgivningar. Det tar inte mer än 20 minuter upp till toppen från staden. På vägen upp färdas du i grönska så när du är framme har du glömt att du just har lämnat staden. Här uppe får du en hänförande utsikt över Zürich, Zürich Zee och du ser även alperna en bit bort. Du lär inte heller möta så många turister.