Vilken hyrbilsfirma är den bästa?

Det blir allt vanligare att hyra bil för att ta sig runt på semestern eller utflykten. Det har aldrig tidigare varit så simpelt som nu att hitta, jämföra och boka hyrbil. För den som är intresserad av att hyra en bil är det inte svårare än att boka direkt via hyrbilfirmornas hemsida, eller via en oberoende förmedlare. Priserna som fås genom prisjämförelsesidor kan ibland vara så kallade lockpriser, så det gäller att läsa igenom avtalet noga innan påskrift.

Oavsett om bokningen gjorts direkt genom hyrsbilsfirman eller via en biluthyrningsförmedlare, kan extra avgifter tillkomma. Varje år får Konsument Europa in hundratals ärenden med koppling till problem med biluthyrning. Många av dessa handlar om att klienten känner sig lurad, då man fått ett pris vid bokningstillfället och ett annat pris när bilen lämnats tillbaka. Många gånger kan dessa situationer uppstå när bokningen görs genom en bilförmedlare. Det kan därför inte nog understrykas att alla avtal måste ses över noga.

Att tänka på innan bilhyrning

Åldersgränsen för att få hyra bil kan skilja sig åt mellan land och uthyrare. Det vanligaste är att den som hyr måste vara minst 21 år gammal. Ofta tillkommer även en extra avgift om föraren är yngre än 25 år. I en del länder finns det även en övre restriktion som ofta ligger på runt 70 år, och begränsar personer med en högre ålder från att hyra. Detta är statistiskt förankrat, med hänsyn till olyckor och ålder.

En annan viktig fråga att ställa innan påskrift är huruvida körsträckan är fri, eller om kostnaden kommer att öka desto fler mil bilen körs under uthyrningsperioden. Om man vill hämta bilen på en plats och sedan återlämna den på en annan är också en fråga som kan påverka slutkostnaden. Det är även viktigt att undersöka vad som gäller angående tankning. Det är att föredra att bilen är fulltankad vid uthämtning och återlämning.

Att tänka på under uthyrningen

Det kan vara bra som hyrestagare att skriva ut och ta med bokningsbekräftelsen, samt noggrant kontrollera att villkoren stämmer överens med det som sagts. Innan nycklarna tas emot bör man se över bilen tillsammans med personalen och notera, gärna med foto, eventuella skador. Man bör även kontrollera att mätarställningen stämmer överens med det som står i hyreskontraktet, och att tanken är full för att undvika eventuella avgifter i efterhand. Missas detta kan kostnaden lätt öka vid retur.

Vid överlämnandet av bilen bör hyrestagaren kontrollera att all utrustning som bokats utöver bilen finns med. Om bilen ska hyras i ett annat land kan det vara bra att vid återlämning se till att få ett kvitto och underskrift på att bilen inte fått några skador under uthyrningsperioden, samt att bilen lämnats tillbaka fulltankad. Det är därmed viktigt att bilen återlämnas när det finns personal på plats, som kan se till att detta dokumenteras åt båda parter.

Biluthyrare

Eftersom det finns ett enormt utbud av olika uthyrningsfirmor kan det svårt att utse “den bästa biluthyraren”. Är man ute efter det billigaste alternativet är en hemsida likt Skyscanner bra för att sortera utefter olika kriterier. Utöver detta har generellt sett Hertz och Biluthyrning24.se ett otroligt bra rykte över hela världen gällande biluthyrning. Hertz erbjuder allt från simpla bilar till fordon med hög exklusivitet. Avtalen kan tecknas på olika sätt, och de prioriterar alltid kunden.